het weer in Ridderkerk

update op :    vrijdag 07 augustus 2020 om 08:15 uur
volgende op:  vrijdag 07 augustus 2020 om 20:00 uur

Het koelde in de afgelopen nacht maar langzaam af. Rond middernacht was het nog ruim 22° en tegen de ochtend was het kwik gezakt naar 17.2°. Elders in het land werd in het Gelderese Hupsel de laagste temperatuur gemeten: 12.2°. De ochtend is met een volop schijnend zonnetje van start gegaan en het is de opmaat voor een vrijwel wolkeloze hete zomerdag. Ons weer wordt vandaag en ook de komende dagen bepaald door een zeer krachtig hogedrukgebied boven de Baltische Staten wat daar voor anker is gegaan. Daardoor staat er in ons land een stroming vanuit het zuiden tot zuidoosten en wordt steeds warmere lucht aangevoerd. Daarbij is er volop zonneschijn met hooguit misschien af en toe even wat dunne sluierwolkjes maar daar zal de zon geen hinder van hebben. Gisteren werd het de eerste tropische dag van deze reeks, vandaag volgt de tweede. Vanmiddag loopt het kwik in onze regio op naar zo'n 33° en daarbij staat er slechts een zwak windje uit het zuidoosten. Net als gisteren kan daardoor aan de kust vanmiddag even een windje van zee opsteken en koelt het daar wat af. Vanavond is het zonnig en nog lang warm. Rond middernacht is het nog zo'n 25° en uiteindelijk daalt de temperatuur in de komende nacht naar ongeveer 19°.

Voor morgen komt er geen verandering in dat weerbeeld. De zon schijnt opnieuw volop en er is weinig tot geen bewolking aanwezig. Ook de wind waait overwegend zwak uit een zuidoostelijke tot oostelijke richting waarbij de temperatuur mogelijk nog wat hoger kan uitkomen, zo'n 34°. In het zuidoosten zou het kwik morgen kunnen uitkomen rond de 36° of 37°. Aan de kust kan morgen opnieuw even een windje van zee gaan waaien en daar kan het dan wat minder heet worden. In de nacht naar zondag komt het kwik niet meer onder de 20° uit.

Zondag zal de hittegolf dan officieel zijn en ook dan zindert het kwik weer naar hoge waardes. Wel gaat de wind in kracht iets toenemen, uit het noordoosten. De temperatuur kan dan uitkomen rond de 32° Opnieuw zal de zon weer volop kunnen schijnen maar kunnen er in de loop van de dag wel wat wolkjes verschijnen. Maandag volgt een volgende tropische dag met wellicht weer de 34° en daarbij zonneschijn en mogelijk in de middag ook wat wolkenvelden. De nachten gaan erg warm verlopen en zullen niet meer onder de 20° uitkomen. In de nacht naar dinsdag is een minimumtemperatuur mogelijk van 24° en afkoelen doet het dan nog nauwelijks.

Ook daarna houdt het hete zomerweer aan en lijkt er niet direct een einde te komen aan de heersende hittegolf. Wel neemt vanaf woensdag de kans op enkele regen- en/of onweersbuien toe. Woensdag kan het nog altijd tropisch worden met zo'n 31°, donderdag lijkt de ergste hitte te gaan verdwijnen en komen we uit rond de 27°. Het zal dan drukkend warm zijn bij een hoge luchtvochtigheid met kans op enkele buien.

Door een storing in de overdracht van de temperatuursensor naar het weerstation is het weerstation tijdelijk even uitgeschakeld en worden geen actuele waardes getoond.

Korte termijn verwachting Ridderkerk

het weer